Foto STAN

Ministr školství Mikuláš Bek z hnutí STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ v pátek navštívil Olomoucký kraj.

Jeho celodenní program začal návštěvou Šumperska v obci Dolní Studénky, kde ho přivítal starosta Radim Sršeň (STAN), současný náměstek ministra pro místní rozvoj a aktuálně kandidát do Evropského parlamentu. Představil mu Komunitní školu v Dolních Studénkách a novou vývařovnu, která je zapojena do projektu MAS Šumperský venkov Od vidlí po vidličku. Tento projekt má přinést místní kvalitní potraviny do místních škol a zvýšit kvalitu školního stravování. Poté si ministr prohlédl zdejší základní školu a školku v místní části Králec, kde se zájmem shlédl inovativní způsoby výuky, kterými škola i školka učí. Této části návštěvy ministra se účastnil také radní a bývalý ředitel této školy Jakub Dolníček (STAN), který je aktuálně ředitelem jedné z největších základních škol v Šumperku.

Při společném pracovním obědě s krajským výborem STAN v Olomouckém kraji hovořil ministr Mikuláš Bek zejména o aktuálních otázkách spojených s výsledky nového systému přijímacího řízení na střední školy. Krajský pohled a výsledky přijímacího řízení v Olomouckém kraji prezentoval hejtman Josef Suchánek (STAN).

Následně ministr navštívil rektorát Univerzity Palackého. Spolu s rektorem univerzity, prof. Martinem Procházkou a dalšími členy vedení UPOL řešil při této příležitosti otázky spojené s novelou zákona o vysokých školách, otázky finančních prostředků pro vysoké školství státního rozpočtu v letech 2024 a 2025 a také systém jejich investičního rozvoje. Jednání se týkalo také zapojení UPOL do strategických plánů ministerstva a klíčových změn v systému financování veřejných vysokých škol v ČR.

„Již v loňském roce jsem rád navštívil svůj rodný region jako ministr pro evropské záležitosti. Slíbil jsem podporu vašemu kraji a tento pracovní výjezd byl ideální formou propojení s mým ministerským programem,“ shrnul Mikuláš Bek.