Ilustrační fotografie od Nathan Cowley na Pexels.com

Po pražských závodech otevřel RunCzech startovní registrace v dalších českých městech. Na tradiční Mattoni půlmaratony do Karlových Varů, Českých Budějovic, Olomouce, Ústí nad Labem a na Mattoni Liberec Nature Run je možné se hlásit již nějakou dobu. Součástí bude také dm rodinná míle nebo dm bambini run. Pod novým souhrným názvem Mattoni Running Festival organizátoři nově přidali závody na kratší distance v podobě 10 nebo 5 kilometrů, a právě na tyto distance jsou nově otevřeny registrace. „Široká veřejnost tak dostane možnost se zúčastnit našich oblíbených regionálních závodů. Už není důvod se na nic vymlouvat,“ prohlásil s úsměvem Carlo Capalbo, předseda organizačního výboru RunCzech. Akce se konají take v rámci projektu EuroHeroes, který se snaží o podporu evropských atletů.

Nemáte natrénováno na půlmaraton? Vůbec nevadí! Od letošního roku je možné se přihlásit do 10km závodu v rámci Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary, který se uskuteční 18. května ve 14 hodin. Příležitost okusit skvělou atmosféru, bezpečnostní a technické zajištění bude možné pro nadšené nebo začínající běžce také na Mattoni 1/2Maraton v Českých Budějovicích. Nově se tu 1. června uskuteční závod na 5 kilometrů. Stejnou distanci nabídne také Mattoni 1/2Maraton v Olomouci 15. června. Jde o unikátní novinky v programech půlmaratonských závodů.

Chtěli jsme vyhovět těm, kteří si nevěří na trať dlouhou více než 20 kilometrů. Očekáváme větší účast a rádi bychom díky kratší vzdálenost inspirovali k pravidelnému pohybu a běhání další lidi,“ dodal Carlo Capalbo z organizace RunCzech, která v letošním roce slaví jubilejní 30. sezonu. To ale není vše – půlmaratonskou trasu je možné zvládnout v rámci štafety pro čtyři účastníky, například z kruhu přátel či s kolegy z práce. První ze čtveřice vystartuje spolu s ostatními běžci, zvládnout musí jen 5 kilometrů. Další ze štafety budou čekat na předávkových místech, poslední člen běží do cíle spolu s půlmaratonci. Zúčastnit se veřejnost může také v rámci 2Run, kdy jeden odběhne deset a druhý pak jedenáct kilometrů.

Už za měsíc se koná první z regionálních půlmaratonů v Karlových Varech. Upravená „staronová“ trať bude mít menší převýšení, takže vybídne k zaběhnutí rychlejších časů. Závod povede mimo jiné kolem OC Varyáda a na ikonické kolonádě, stejně tak 10km závod. „Kolonáda je ikona Karlových Varů a ten pocit, když po ní běžíte a kolem vás povzbuzující diváci, je neopakovatelný a skutečné unikátní. Domlouváme i účast hokejistů HC Energie a volejbalistů VK Karlovarsko. Pozvánka však platí pro všechny věkové a výkonnostní kategorie. Bude to velká sportovní událost,“ láká na závod Igor Murko, manažer regionálních závodů RunCzech.

Již tradiční součástí regionálních závodů je dm rodinná míle. Trasu zvládnou úplně všichni – úplní začátečníci, děti, kteří mohou běžet bez rodičů, rodina nebo prarodiče s vnoučaty. A pro nejmenší je připraven dm bambini run na 100 až 200 metrů. Pro účastníky rodinných běhů je nachystáno i oficiální tričko, batůžek a medaile.

Pitný režim pro účastníky závodů na všechny vzdálenosti zajišťuje Mattoni, oficiální voda série RunCzech. „Mattoni dlouhodobě propaguje zdravý životní styl, jehož nedílnou součástí jsou pohyb i správný pitný režim. Proto jsme nesmírně rádi, že můžeme poskytovat nejen naši skvělou minerální vodu, ale i zdravou motivaci k pohybu všem závodníkům, ať už se rozhodnou zdolat jakýkoliv závod,“ říká Eva Straškrábová, senior brand manažerka Mattoni. Minerální voda Mattoni je díky vyváženému poměru vápníku, hořčíku a draslíku tou nejlepší volbou nejen pro každý den, ale i pro přirozenou hydrataci a doplnění minerálů před, při i po sportovním výkonu. Proto je s během neodmyslitelně spjata již řadu let.

Běhy pořádané RunCzech mají už tradičně i charitativní přesah. Při registracích mohou závodníci jednoduchou formou přispět část prostředků například na výsadbu dalších stromů v takzvané Maratonské aleji či na několik dalších dobročinných projektů. Závody si můžete vybrat a přihlásit se do nich na stránce RunCzech.com.