Foto EDO

34. ročník společné porady o našem světě.
BIO/DIVERZITA
přístupů ke světu, přírodě, krajině a společnosti.

Péče o uchování pestrosti ve světě na pozadí environmentální krize. O jejím smyslu a nástrahách. Řešíme konkrétní environmentální problémy pestře nebo spíše s důrazem na nejlepší možné (a bohužel pak jakoby jediné) návody na záchranu světa.

Může neudržitelnou situaci ve vztahu člověka a přírody posunout k lepšímu spíše věda, filosofie, technika nebo dokonce to mohou být umění, náboženství, mýty, pohádky, příběhy?

Lze vzít všechny tyto větve pěstování environmentální citlivosti jako podklad pro společnou poradu o našem světě?

Výjimečné situace, okraje, periferie, meziprostory, blázni, pábitelé, proroci, vizionáři, nositelé jedinečných podob světa a důležitá témata za lidským horizontem, s jeho důrazem na růst, techniku, účelnost, měřitelnost, hodnotící kritéria a ovladatelnost.

„Blázen jsem ve své vsi“, posteskl si svého času Bohuslav Reynek, jedna z výjimečných osobností české nonkonformní scény druhé poloviny 20. století.

V každé době byli mezi námi osobnosti, které se vymykají běžným pořádkům, jejichž vliv a význam, doceňovaný často zpětně, však někdy bývá enormní.

Zdeněk Neubauer napsal: „Plevy a plevel – toť balast hodný vyhození a zapomenutí. Jenže plevy chrání klíčivost zrn, rozmanitost odrůd zajišťuje genetickou variabilitu a balast je označením pro náklad zajišťující stabilitu lodi.“

Václav Bělohradský zmínil na EDO 23 Kirkegaardovu alegorii o klaunovi, který byl z hořícího cirkusu vyslán do blízkého města s prosbou o pomoc, tam se mu ale kvůli jeho klaunskému kostýmu všichni jen smáli. A tak shořel nejen cirkus, ale i blízké město.

Ubytování pro účastníky festivalu ve vlastních stanech zdarma přímo v areálu festivalu.

Budeme rádi, pokud zájem o stanování nahlásíte: jana.vyhnakova@seznam.cz

FB skupina: Ekologické dny Olomouc-Sluňákov: https://bit.ly/FB_EDO

FB událost: EDO 24: https://bit.ly/edoblazen2024

Festivalové znělky EDO 23 a také mnohé záznamy besed z minulých ročníků EDO: http://www.youtube.com/@slunakov_edo/playlists

Aktuální a podrobný program postupně na:

WWW.EKOLOGICKEDNYOLOMOUC.CZ

Pořádá:

Sluňákov, centrum ekologických aktivit města Olomouce (www.slunakov.cz)

Ve spolupráci: Muzeum umění Olomouc / SEFO (www.muo.cz)

#edoblazen / #ekologickednyolomouc / #openedo24