Ilustrační fotografie od Pixabay na Pexels.com

Slunečním paprskům trvá jen osm minut, než urazí vzdálenost 150 miliónů kilometrů ze Slunce na Zemi, kde je Olomoucký kraj přemění na energii. Fotovoltaické elektrárny chystá hejtmanství instalovat například na školy, domovy pro seniory, nebo zdravotnická zařízení. Sluneční energie sníží kraji jeho náklady na elektřinu, ohřev teplé vody a ušetří CO2.

„V současné době připravuje kraj čtyři pilotní projekty, kde by realizace měla začít ještě letos. Fotovoltaika bude vyrábět energii pro sociální služby a domovy důchodců v Šumperku, Olomouci, Chválkovicích a v Prostějově,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Hejtmanství zároveň zpracovalo dvě studie, ze kterých vzešly další vhodná místa pro umístění fotovoltaických panelů. Uvažuje se například o budovách zdravotnické záchranné služby, dalších domovech pro seniory a podobně.

„Realizace těchto projektů by mohla začít v roce 2025. Administrativně i technicky je to trochu náročnější, protože na krajské budovy se budou instalovat větší fotovoltaické elektrárny, než které se montují například na rodinné domy,“ vysvětlil Petr Lysek, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro investice a smart region.

Energie, kterou elektrárny na krajských budovách vyrobí, bude využitá tím nejlepším možným způsobem. Elektřinu krajské příspěvkovky samy přímo na místě výroby spotřebují a přebytky půjdou do sítě, kde si je díky takzvané komunitní energetice odeberou další krajské organizace, které vlastní fotovoltaické panely nemají.

„Olomoucký kraj tím udělal velký krok ke zmenšení svojí energetické závislosti. Nakročil ke komunitní energetice, která umožňuje efektivnější nakládání s energií a zajištění si její nižší ceny za současného snížení uhlíkové stopy. V případě tak velkých celků, jako je kraj, je přitom důležité mít celkovou strategii, což kraj prozíravě udělal, takže míra energetické nezávislosti bude jen růst. Jsme rádi, že si k tomu kraj vybral jako partnera právě nás,“ řekl Ondřej Vaněk, spolumajitel společnosti PKV BUILD, která pro kraj zpracovává projektové dokumentace k těmto projektům.