Foto Olomoucký kraj

Horská služba Jeseníky kompletně dokončila a uvedla do provozu dvě nové záchranářské stanice – jednu ve Velkém Vrbně a druhou v Hynčicích pod Sušinou. Dosud sloužili záchranáři ve dvou zastaralých unimobuňkách. Na výbavu nových stanic přispěl také Olomoucký kraj.

Jsem velmi rád, že kraj mohl horské službě pomoci a přispěl na vybavení jejich dvou nových stanic. Nepochybně to zlepší pracovní podmínky záchranářů, kteří se obětavě starají o životy a zdraví návštěvníků nejvyšších moravských hor,“ dodal Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje. Hlavním investorem staveb bylo Ministerstvo pro místní rozvoj.

Se stavbou nových stanic začali dělníci v roce 2022. Nahrubo je dokončili vloni v prosinci, letos na jaře si záchranáři obě stanici dovybavili a uvedli do plného provozu. Záchranářský okresek Staroměstsko letos slaví sedmdesát let od svého založení, a tak dostal hezký dárek.

Obě stanice byly vybudovány jednak z důvodu velkého rozvoje turismu na Staroměstsku a pochopitelně také z důvodu zvýšeného zájmu turistů o tyto lokality, a to jak v létě, tak i v zimě,“ uvedl Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky.