Foto Olomoucký kraj

Přesně 2 437 starých mobilních telefonů přinesli během května do škol žáci padesáti zapojených škol, domů dětí a mládeže a středisek volného času z celého Olomouckého kraje. Sběrovou akci nazvanou Odlož mobil ve škole organizovalo hejtmanství ve spolupráci s kolektivním systémem zpětného odběru elektrozařízení ASEKOL. Olomoucký kraj mezi školy rozdělí odměny v celkové výši 75 tisíc korun, trojice studentů se může těšit na jednu z hodnotných věcných cen, o které se soutěžilo – značkový mobilní telefon a bezdrátová sluchátka.

Počet zapojených institucí a vybraných přístrojů během takto krátké doby nás velmi potěšil, hlavním posláním celé akce bylo ale upozornit na správné způsoby sběru a následnou recyklaci drobného vysloužilého elektra, které stále lidé nesprávně vyhazují do směsného komunálního odpadu,“ sdělil krajský radní pro oblast životního prostředí, odpadů a zemědělství Martin Šmída.

Výsledky byly kvůli spravedlivému hodnocení přepočítány jako průměr vybraných telefonů na jednoho žáka školy. Nejúspěšnější byla speciální ZŠ Uničov Šternberská, na níž každý z žáků přinesl v přepočtu 1,21 starých mobilů. Na druhé pozici se umístila olomoucká SŠ a ZŠ DC 90, kde průměr na žáka činil 0,86 odevzdaného mobilního přístroje. Třetí příčka patří SŠ, ZŠ a MŠ Přerov, kde na jednoho žáka připadá 0,8 telefonu předaného k recyklaci. „Největší množství telefonů ze všech zapojených škol – celkem 162 kusů – vysbírali v olomoucké SŠ logistiky a chemie. Díky tomu obdrží odměnu ve výši 15 tisíc korun,“ doplnil krajský radní pro oblast školství Aleš Jakubec.

Odevzdané mobilní telefony čeká odborná recyklace, nebo využití na náhradní díly, včetně likvidace osobních dat. Řada surovin z recyklovaných přístrojů se tak vrátí zpět do oběhu, a nebude potřeba je nově vyrábět, ani těžit. „Opět se potvrdilo, že lidé velmi často staré mobilní telefony schraňují i několik let, v domácnostech v celé republice jsou stále podle hrubých odhadů miliony nefunkčních přístrojů,“ uvedl regionální zástupce společnosti ASEKOL pro Olomoucký kraj Viktor Hýbl.

O hodnotné ceny soutěžili i samotní žáci, kteří k odevzdanému mobilu připojili kontaktní údaje a měli štěstí při losování, které proběhlo pod dohledem notáře. Zbrusu nový značkový telefon získala studentka SŠ zemědělské z Přerova Ivana Chytilová. Ze značkových sluchátek se těší Tereza Bendová z Reálného gymnázia a základní školy Otto Wichterleho v Prostějově a Ondřej Helekal ze SŠ technické a obchodní v Olomouci.

Obdobná akce proběhla před nedávnem přímo v krajském městě, kde se žákům ze zapojených základních škol podařilo sesbírat neuvěřitelný počet mobilních telefonů – celkem 4 464 kusů. V minulosti staré přístroje úspěšně sbírali také čtenáři obecních a městských knihoven v regionu. Podrobnosti jsou k dispozici na stránkách www.odlozmobil.cz.