Foto Olomoucký kraj

Turistická sezóna na střední Moravě i v Jeseníkách začíná nabírat na obrátkách. Provozovatelé jsou připraveni a pro turisty nachystali řadu novinek, například pro cykloturisty, nebo sčítače návštěvníků pro lepší plánování výletů. Olomoucký kraj dlouhodobě cestovní ruch podporuje, v letošním roce do něj investoval milióny korun.

Olomoucký kraj podporuje v rámci svých dotačních titulů jak nadregionální akce, turistickou infrastrukturu, tak také cyklodopravu. Oblíbené je mezi obyvateli kraje seniorské cestování do různých lokalit našeho kraje. A zapomenout nemohu ani na program na podporu kinematografie, který byl letos znovu zařazen mezi dotační tituly,“ uvedla Milada Sokolová, uvolněná členka Zastupitelstva Olomouckého kraje pro oblast vnějších vztahů a cestovního ruchu.

Na střední Hané na turisty čeká hned několik novinek. Přímo v krajském městě je pro návštěvníky na Výstavišti Flora připravena nová gastrozóna, kde je položen speciální bezprašný povrch, v Litovli mezi koupalištěm a loděnicí vznikl nový areál skateparku a pumptracku a aktuálně se tam dokončuje altán určený na aktivity v dešti. A to není vše. „Cyklisté mohou navštívit cyklostezku Hvězdná vedoucí z Olomouce do Šternberka, která má nový mobiliář, a je také přeznačena, při malé odbočce do Štarnova na návštěvníky čeká nové pumptrackové hřiště. Zapomenout nemohu ani na již tradiční cyklobusy, které budou podle platných jízdních řádů vozit turisty do Jeseníků či podél cyklostezky Bečvy,“ doplnil Jan Machovský místopředseda správní rady Střední Morava – Sdružení cestovního ruchu.

Ani Jeseníky nezůstávají pozadu a vyhlížejí skvělou letní sezónu. Mezi největší novinky patří Vodní hřiště Pradědovo MUZEUM, návštěvnické centrum Holba Hanušovice či nové cyklosruby v Cyklokempu Černý potok, který tradičně využívají i návštěvníci z Polska. „Na začátku prázdnin budeme spouštět projekt Jeseníky on-line, v rámci něhož budou na 12 místech nainstalovány sčítače, které on-line a na základě vyhodnocených dat poskytnou turistům zprávu o tom, kdy je vhodné konkrétní lokalitu navštívit co do počtu osob či dne v týdnu,“řekl Tomáš Rak, ředitel Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu.

Letošní hlavní komunikační téma jsme jasně zaměřili na aktivní dovolenou se sloganem ‚Léto plné dobrodružství‘. Jsme rádi, že se nám daří oslovovat nejen turisty z celé České republiky, ale také ze zahraničí,“ těší se na nadcházející turistickou sezónu Radek Stojan, ředitel Centrály cestovního ruchu Olomouckého kraje. Ta také v letošním roce spouští mapování bezbariérového turismu, kdy samotní vozíčkáři budou testovat dostupnost turistických cílů pro osoby s omezením pohybu.