Foto STAN

Olomouc, 18.6.2024 – Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek oznámil, že během celého volebního období se podaří snížit dluh kraje z 3,25 miliard korun na 1,77 miliardy korun. Díky efektivnímu hospodaření bylo možné navyšovat investice a dotace do klíčových oblastí, což přispívá k dlouhodobé prosperitě regionu.

Na včerejším zasedání Zastupitelstva Olomouckého kraje bylo díky dobrému hospodaření současného vedení rozděleno nad rámec schváleného rozpočtu 2024 dalších 828 milionů korun na různé projekty. Z této částky například poputuje 150 milionů korun na opravu jesenického bazénu v České Vsi, 60 milionů korun na opravu kulturních domů v Zábřeze, Uničově a Jeseníku. Dále bylo schváleno 87 milionů korun na nákup nemovitostí pro adaptaci k ubytování dětí z dětských domovů, 10 milionů korun na opravu Plumlovského zámku a téměř 270 milionů korun na opravu krajských silnic.

Hejtman Josef Suchánek uvedl: “Naše prioritou je zodpovědné hospodaření s ohledem na potřeby obyvatel a budoucnost Olomouckého kraje. Můžeme být opravdu pyšní na to, že se nám podařilo zásadním způsobem snížit krajský dluh a současně investovat do infrastruktury, školství, zdravotnictví, sociálních služeb a kultury. Když jsme kraj přebírali, byl nejzadluženějším krajem v České republice. Nyní jsme se posunuli na pátou příčku v zadluženosti, což je výborná zpráva. Ušetřené peníze se promítají do kvality každodenního života našich obyvatel. ”

Radní Olomouckého kraje Michal Obrusník dodal: “Díky našemu hospodaření bude mít nové krajské vedení, které vzejde ze zářijových krajských voleb, mnohem lepší podmínky, než za jakých jsme ho na podzim 2020 přebírali my.”

Starostové pro Olomoucký kraj se zavazují, že i po krajských volbách budou pokračovat ve svém úsilí o zlepšování životních podmínek obyvatel a podpoře rozvoje celého regionu.