Ilustrační fotografie od Thibault Trillet na Pexels.com

Brno, 12. června 2024

Začátek léta se v Brně ponese opět ve znamení Vaňkovka Festu. Program slavnostního desátého ročníku populárního multižánrového festivalu je naplánovaný na 19. až 28. června. Prostory vedle oblíbené nákupní galerie během něj postupně rozezvučí například Ben Cristovao, Tata Bojs, Čechomor, Dan Bárta či Smack One. Návštěvníci nepřijdou ani o populární dance battle, v níž porovnají své dovednosti přední tanečníci z celé republiky. Vstup na festival je opět zdarma.

V rámci letošního Vaňkovka Festu se mohou návštěvníci znovu těšit na řadu známých tváří české hudební scény. Desátý ročník oblíbeného open-air festivalu odstartuje ve středu 19. června jedna z jeho největších hvězd – zpěvák a rapper Ben Cristovao. „Na festivalu se Ben Cristovao představil již v roce 2022 i 2019 a jeho koncerty patřily vždy mezi nejnavštěvovanější body programu. Pódium mu bude patřit od 20:30. Již v 19:00 se však uskuteční i tradiční Benefiční Show Jana Krause ‚Z očí do očí‘ pro Nadační fond Emil,“ popisuje Tomáš Knop, ředitel Galerie Vaňkovka Brno.

Hlavním tahákem druhého festivalového dne bude koncert skupiny Tata Bojs, která letos slaví 35 let působení na české hudební scéně. Páteční program se poté ponese v ostřejších rytmech, protože taktovku převezme čtyřnásobný držitel ceny Anděl skupina Insania. Ještě před ní se ke slovu dostanou Lord Skull a Twin Soul Brothers. V neděli 23. června se pak mohou návštěvníci těšit na čtvrtý ročník populární taneční soutěže dance battle. Den uzavře vystoupení pražské hip-hopové skupiny Prague Union.

Legendy i nové tváře

Druhá polovina festivalu odstartuje v lidových rytmech. Pondělní večer bude totiž patřit oblíbeným hitům kapely Čechomor, která se na festivalu představí vůbec poprvé. Role předskokana se v ten samý den zhostí skupina Topol. Již pošesté nebude na Vaňkovka Festu chybět ani Dan Bárta. Jedenáctinásobný držitel Anděla se představí ve středu 26. června společně s kapelou Illustratosphere.

Jen málo českých hudebnic se objevilo na obřím billboardu newyorského Time Square. Mezi ty, kterým se to podařilo, se řadí nedávná vítězka kategorie Objev roku zpěvačka Annabell. U Vaňkovky zahraje fanouškům ve čtvrtek 27. června. Po jejím vystoupení se na pódiu objeví jeden z aktuálně nejstreamovanějších mladých umělců české scény – zpěvák a songwriter Sofian Medjmedj.

Program posledního dne festivalu zahájí brněnský rapper Robin Tent. Na něj naváže legendární hip-hopové duo seniorů z Londýna. Ačkoli Pete & Bas započali svoji hudební dráhu nezvykle až v důchodovém věku, rychle si získali popularitu u fanoušků v domovské Velké Británii i zahraničí. Vaňkovka Fest 2024 pak stejně jako loni zakončí Anděly ověnčený český rapper Smack One.

10 let festivalu

Historie populárního brněnského festivalu se začala psát před deseti lety. Od té doby se na něm představila téměř stovka různých umělců a akci každoročně navštíví tisíce lidí. Pravidelné pořádání Vaňkovka Festu narušila v minulosti pouze pandemie, kvůli které museli organizátoři zrušit ročník 2020. Koronavirus částečně omezil i festival o rok později. „Je úžasné vidět, jak se Vaňkovka Fest za dobu svého fungování po všech stránkách neuvěřitelně posunul. Lidé v Brně i širším okolí jej dnes vnímají jako pevnou součást festivalové sezóny. Umělci zase jako místo, kam se díky neopakovatelné atmosféře vždy rádi vracejí,“ uzavírá Tomáš Knop.

Více informací o Vaňkovka Festu, včetně podrobného programu letošního ročníku, naleznete na webu vankovkafest.cz.

O Galerii Vaňkovka Brno

Galerie Vaňkovka Brno je obchodní centrum v Brně, které bylo otevřeno v roce 2005. Nachází se na místě bývalé továrny, kterou v roce 1865 založil rakousko-uherský podnikatel Friedrich Wannieck. Galerie Vaňkovka Brno patří do portfolia německé společnosti ECE. V současnosti se zde nachází přes 130 obchodních jednotek na prodejní ploše větší než 37 tisíc metrů čtverečních. Průměrně sem denně zavítá téměř 40 tisíc návštěvníků.