Ilustrační fotografie od ROMAN ODINTSOV na Pexels.com

Olomoucký kraj se zaměřuje na zlepšování energetického hospodářství a úsporná opatření na svém majetku, čímž přispívá k ochraně životního prostředí. Krajská rada schválila finanční podporu pro své příspěvkové organizace, aby tato opatření mohly uskutečnit. A zájem byl velký.

Podpoře energetických opatření a úsporám spotřeby se Olomoucký kraj intenzivně věnuje od energetické krize v roce 2022. Podporujeme opatření, která vedou k efektivním úsporám, ať už je navrhnou sami ředitelé příspěvkových organizací, nebo vzejdou ze studií. Tyto postupné kroky jsou významným počinem pro zefektivnění dosažených úspor,” uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Kraj podpořil celkem 95 žádostí od příspěvkových organizací, v souhrnné výši rozdělí celkem 44,7 milionů korun. Jedná se už o třetí kolo energeticky úsporných opatření na majetku kraje. Obdobné příspěvky uvolnila krajská rada ze svého rozpočtu již v roce 2023, v květnu necelých 40 milionů korun, v listopadu pak téměř sedm.

Krajské příspěvkové organizace, ať už z oblasti kultury, zdravotnictví, školství, dopravy či sociálních věcí nejčastěji realizují výměnu klasických žárovek za moderní LEDky, které jsou nejefektivnější a s rychlou dobou návratnosti. Dále pak vyměňují termohlavice na radiátorech, pořizují šetřiče vody (perlátory) nebo seřizují netěsnící okna a dveře.

Všechna plánovaná a již realizovaná energeticky úsporná opatření mají dlouhodobý dopad, jsou strategickým krokem směrem k udržitelnému rozvoji budov v majetku kraje. Díky modernizaci a efektivnímu využívání energie mohou být budovy energeticky účinnější, úspornější a šetrnější k přírodě,“ dodal Jan Šafařík, náměstek hejtmana pro regionální rozvoj.