Ilustrační fotografie od Emma Bauso na Pexels.com

Vesnice a města v kraji, které rozvíjí rodinnou politiku a záleží jim na tom, aby se rodinám dobře dařilo, obdržely základní certifikát z projektu audit familyfriendlycommunity (obec přátelská rodině). Bylo jich celkem deset. Certifikáty jim v pondělí 10. června předali náměstci hejtmana Ivo Slavotínek a Jan Šafařík.

Nejde o přísné posuzování, nakolik jsou naplňovány normy a kritéria. Hlavním cílem je motivace občanů, aby měli zájem zasahovat do dění v obci a využili všech existujících možností. Slovo audit vychází z latinského audire, což je slyšet, naslouchat, konzultovat,“ popsal Ivo Slavotínek, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro sociální oblast.

Způsobů, jak podpořit prorodinný život, je celá řada. Nemusí jít nutně jen třeba o projekty stavby nových dětských hřišť, ale také o iniciativy, které jsou zaměřené na společné trávení volného času mezi dětmi, dospělými a seniory.

Certifikát obdržely obce Červenka, Hlubočky, Hrabová, Pavlovice u Přerova, Rouské, Zdětín a města Hranice, Litovel, Velká Bystřice a Zábřeh. Základní certifikát znamená, že obce absolvovaly první část, kdy se jejich obyvatelé mohli vyjádřit, jaké aktivity nebo opatření by v obci rádi viděli. Tato opatření budou postupně po dobu tří let naplňovány. Po uplynutí tříletého období obec prokáže, zda stanovená opatření naplnila. Pokud ano, obdrží plný certifikát.

Dnes oceněné obce ještě čeká velký kus práce právě na tom, aby společná opatření uvedly v život. Audit familyfriendlycommunity je pro ně výborným prostředkem, jak společně rozvíjet rodinnou politiku a tím udržitelný rozvoje obce. Mohou pak očekávat zvýšení atraktivity obce jako místa vhodného pro život rodin, dětí a seniorů. Z pohledu regionálního rozvoje vnímám projekt jako velice účinný nástroj, který má velký potenciál,“ dodal náměstek Jan Šafařík.

Projekt obec přátelská rodině je v Olomouckém kraji realizován od roku 2022 a jeho úspěšnost dokazuje již 22 zapojených obcí a měst. Licenci k auditu poskytl Jihomoravský kraj jako národní realizátor auditu. Hlavní výhodou licence je možnost používat odzkoušené a zavedené know-how z Rakouska. Příležitost k zapojení do třetího kola projektu budou mít obce Olomouckého kraje opět na podzim letošního roku.